Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přípravné zimní období běžců na 800m – listopad, prosinec

ObrazekPřípravné zimní období běžců na 800m – listopad, prosinec

Metodika - k tematu ze servru www.atletika.cz.

Přípravné zimní období běžců na 800m – listopad, prosinec

Sobota, 28. října 2006

Po sezóně je pro každého běžce důležité utlumení či úplné vysazení veškeré pohybové aktivity. Je to období, kdy je čas na léčbu různých zdravotních neduhů. Jako nejlepší tréninkový prostředek na udržení kondice se v těchto dnech doporučuje plavání. Toto období by mělo trvat alespoň dva týdny, aby si organismus odpočinul i po stránce psychické a do nového přípravného období šel opět na sto procent motivován. Po přechodném období navazuje přípravné období zimní, jehož standardní strukturu s úkoly a tréninkovými prostředky jsme uvedli níže.

Hlavní úkoly

* rozvoj obecné vytrvalosti
* rozvoj síly a celkové tělesné kondice
* rozvoj pohyblivosti a obratnosti

Vedlejší úkoly

* rychlostně-vytrvalostní tempová průprava Tréninkové prostředky



1) Obecná vytrvalost

Volný běh v terénu na dlouhou distanci. Souvislý úsek by se měl pohybovat nad 10 km, není výjimkou distance 15km a vyšší. Běhat by se mělo nejlépe na měkkém, rovném podkladě v kopcovitém nebo mírně kopcovitém terénu.

2) Obecná síla

Cvičení s plnými míči, s lehkými činkami, cvičení s těžkou činkou, cvičení na gymnastickém nářadí, šplh na laně, na tyči, shyby, kliky, kruhový trénink…

3) Pružnost a obratnost, odrazová síla

Násobené skoky, odpichy, skokanské schody, amortizační přeskoky přes překážky atd.

4) Rychlostně tempová průprava

Pokud to umožňuje počasí, běháme na dráze 60 až 80 m dlouhé úseky, (celkem 400m). Současně provádíme v tělocvičně či hale rychlostní podklad ve formě frekvenčních cvičení (skipinkem) a ve formě startů z poloh na povel 5) Tempová vytrvalost

Úseky jsou 2, 3 až 4 km dlouhé, 2 – 4 opakování. Kilometráž by měla s rozklusáním, rovinkami a vyklusáním přesáhnout 10 km. Dbá se na to, aby tepová frekvence v průběhu tréninku nepřekonala TF anaerobního prahu! Druhý způsob rozvíjení TV je možný opakováním kratších, 200m úseků bez meziklusu i s meziklusem, série jsou odděleny mezichůzí. Dávkování záleží na zvoleném tempu a úrovni běžce. Většinou se jedná o 4-6 úseků ve 2-3 sériích (celkem cca 2000-4000m).